ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟ ΣTO ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ 

Για το Κουφονήσι, αναχωρεί καθημερινά το πλοίο μας "ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ"  από το μικρό, απάνεμο λιμανάκι του Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας. Ο Μακρύς Γιαλός είναι ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό , που βρίσκεται 38χλμ νότια από τη Σητεία και 25χλμ ανατολικά από την Ιεράπετρα στα νοτιο-ανατολικά του Νομού Λασιθίου.

Το Κουφονήσι είναι Καταφύγιο Αγριας Ζωής (ΚΑΖ) και, εξαιτίας του απείρου φυσικού κάλλους και του διατηρουμένου οικοσυστήματος του, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000

Λόγω της διατήρησης του φυσικού του περιβάλλοντος, δεν υπάρχουν δρόμοι στο νησί, γεγονός που μπορεί να δυσκολεύει άτομα με κινητικά προβλήματα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
Οι κρουαζιέρες μας γίνονται καθημερινά από μέσα Μαίου έως μέσα Οκτωβρίου περίπου.
Καθημερινές αναχωρήσεις από το λιμάνι Μακρύ Γιαλού, στις 11.00 και επιστροφή στις 17.15.
Παρακαλούμε ενημερωθείτε από τα γραφεία μας στο λιμανάκι Mακρύ Γιαλού Tηλ.: 28430 51825, Ε-mail: info@koufonisidailycruises.com, κεντρικά γραφεία στην Κίσαμο Tηλ.: 28220 22888/24344, Ε-mail: info@cretandailycruises.com). 

Προτεραιότητά μας είναι να σας προσφέρουμε υπέροχες εμπειρίες διακοπών σε επίγειους παράδεισους. Παρακαλούμε πριν ταξιδέψετε, ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σας ενημερώνουμε ότι για κάποιες μέρες δεν μπορούμε να αποβιβάσουμε τους επιβάτες με σκάφος στο νησί. Σε αυτό το διάστημα, το πλοίο μας θα προσεγγίζει την ακτή σε μικρή απόσταση, για να διευκολύνει την πρόσβαση των επιβατών που θέλουν να φτάσουν στο νησί κολυμπώντας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

Δείτε το νησί στον χάρτη.

Το Κουφονήσι ή νήσος Λευκή βρίσκεται στο Λιβυκό πέλαγος, στο Νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης, νότια του νομού Λασιθίου, σε απόσταση 3,5 ναυτικά μίλια Νότια-Νοτιοανατολικά από το ακρωτήρι Γούδουρα και 10 ναυτικά μίλια Νοτιοανατολικά από το Μακρύ Γιαλό.  Είναι η μεγαλύτερη από ένα σύμπλεγμα νησίδων και βραχονησίδων (Κουφονήσι, Μακρουλό, Στρογγυλό, Τράχηλα και Μάρμαρα), με ξεχωριστή ιστορία και περιβάλλον.  Έχει μήκος 6χλμ περίπου, πλάτος 5,5χλμ και καταλαμβάνει έκταση 4,26τ.χλμ. 

Το πλοίο μας « "ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ",  μήκους 27μ και χωρητικότητας 250 επιβατών, αναχωρεί από τον Μακρύ Γιαλό με κατεύθυνση το Κουφονήσι. Aκούγοντας ευχάριστη μουσική, ταξιδεύουμε στα γαλαζοπράσινα νερά του Λιβυκού Πελάγους και αγκυροβολούμε σε σημείο της διαδρομής για να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά.
 

Πλησιάζοντας στο νησί,  θαυμάζουμε τις ακτές του με τα πολλά κοιλώματα, τις σπηλιές  και τους πανέμορφους  κόλπους,  που η θάλασσα σχημάτισε στα μαλακά πετρώματά του.

 

Το νησί περικλείεται από 36 φανταστικές παραλίες, με ψιλή άσπρη και χρυσή άμμο και πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα  νερά. Μερικές απ’ αυτές, όπως ο Ασπρουλός, η Χιλιαδερφιά, ο Φάρος και η Ανεμερτιά δίπλα στο Ρωμαϊκό θέατρο, θα μπορούσαν να πλασαρισθούν στις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης.  Πριν από πολλά χρόνια, στη Χιλιαδερφιά αγκυροβόλησε μια Αγγλική θαλαμηγός, με επιβάτες τον Κάρολο της Αγγλίας και την πριγκίπισσα Νταιάνα.  

Το πλοίο αγκυροβολεί σε επιλεγμένη παραλία του νησιού ανάλογα με τον καιρό και γίνεται η απο-επιβίβαση με βάρκα. ΠΡΟΣΟΧΗ : Για κάποιες μέρες δεν μπορούμε να αποβιβάσουμε τους επιβάτες με σκάφος στο νησί. Σε αυτό το διάστημα, το πλοίο μας θα προσεγγίζει την ακτή σε μικρή απόσταση, για να διευκολύνει την πρόσβαση των επιβατών που θέλουν να φτάσουν στο νησί κολυμπώντας.

Εάν θέλετε να περπατήσετε, να έχετε υπόψη σας ότι το νησί δεν είναι παντού προσβάσιμο, ενώ καλό θα είναι να φοράτε άνετα παπούτσια, καπέλο και να έχετε εφοδιασθεί με αντηλιακό.

Το Κουφονήσι, είναι πολύ σημαντικός τόπος ξεκούρασης και διατροφής για δεκάδες είδη μεταναστευτικών πουλιών. 

Το σημερινό όνομα «Κουφονήσι», οφείλεται στα πολλά κοιλώματα και τις σπηλιές που έχουν δημιουργηθεί από τη θάλασσα και τη βροχή, σμιλεύοντας τα μαλακά πετρώματα.  Κατά την παραμονή σας, μπορείτε να θαυμάσετε την ομορφιά των λευκών πετρωμάτων, δίπλα στο απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους και να απολαύσετε την ηρεμία της φύσης, κολυμπώντας στα γαλανά νερά του.  Οι εναλλαγές του τοπίου διατηρούν σε εγρήγορση το μάτι, μεταφέροντας το βλέμμα από τις απότομες βραχώδεις ακτογραμμές, στις σπηλαιώσεις των λευκοκίτρινων πετρωμάτων και τις μεταβαλλόμενες αμμοθίνες.  

Το νησί δεν κατοικείται σήμερα, αλλά είναι γεμάτο από ερείπια ανθρώπινης δραστηριότητος, που αρχίζει από τους Πρωτομινωικούς χρόνους και φθάνουν μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια.  Οι ντόπιοι αρέσκονται να αποκαλούν το Κουφονήσι, ως την Δήλο της Κρήτης, λόγω των σημαντικών αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί. Ανάμεσα στα άλλα και ένα λίθινο θέατρο, το νοτιότερο αρχαίο θέατρο της Ευρώπης, χωρητικότητας 1000 θέσεων και ένας σημαντικός οικισμός, που λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν κατά την αρχαιότητα.

 Επίσης ήλθε στο φώς μια μεγάλη έπαυλη, από την οποία σώζονται οκτώ (8) δωμάτια και ένα άλλο σπίτι στον οικισμό με 16 δωμάτια.  Όμως, το σημαντικότερο ίσως όλων των κτιρίων, είναι ένα ρωμαϊκό κτίριο δημόσιων λουτρών, που χρησιμοποιήθηκε από τον 1ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. με εμφανή δείγματα πολυτελούς διακόσμησης. Οι αρχαιολογικοί χώροι προσωρινά δεν είναι διαθέσιμοι.

Κατά την αρχαιότητα, ήταν σημαντικό σημείο αλιείας  σπόγγων και επεξεργασίας της πορφύρας, του γνωστού γαστερόποδου, από το οποίο έβγαζαν το περιζήτητο χρώμα των αρχαίων και των βυζαντινών, την πορφύρα.  Το νησί είχε και στρατηγική σημασία λόγω θέσης και διεκδικήθηκε από τους κατοίκους της Ιτάνου και της Ιεράπετρας.  Τελικά το κέρδισε η Ίτανος. 

Ακόμα στο νότιο τμήμα του νησιού, βρέθηκε ένας ναός που γλύτωσε και δεν συντηρήθηκε χιλιάδες χρόνια μέχρι το 1920 που καταστράφηκε  ολοσχερώς, για να χτισθεί ένας σύγχρονος φάρος. Έχουν βρεθεί μεγάλα κομμάτια από το λατρευτικό άγαλμα του ναού και πολλά μικρότερα έχουν εντοιχισθεί στο φάρο.  

Στις αρχές των βυζαντινών χρόνων το νησί ήταν ησυχαστήριο μοναχών, οι οποίοι χάραζαν μορφές αγίων και επιγραφές στη Λατινική γλώσσα, σε σπηλιές που βρίσκονται στη δυτική ακτή.  Τέλος στα βόρεια του νησιού, υπάρχει το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών της περιοχής. 

Σήμερα, το νησί αποτελεί καταφύγιο των ψαράδων στους δυνατούς ανέμους και τη θαλασσοταραχή του Λιβυκού.  

Τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίσθηκε και μελετήθηκε ο πλούτος της ιστορίας και του περιβάλλοντός του. Η γνώση αυτή και η ομορφιά του νησιού προσφέρονται σήμερα στον επισκέπτη, ως ένα δώρο, που απαιτεί σεβασμό και προστασία.

Έτσι, δεν επιτρέπεται:
Η οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης
Η μετακίνηση των επισκεπτών, εκτός των οροθετημένων μονοπατιών και 
  του αιγιαλού
Η συλλογή πετρωμάτων, απολιθωμάτων, κογχυλιών και αρχαίων
  ευρημάτων
Η συλλογή ζώων και φυτών
Η ελεύθερη κατασκήνωση
Το άναμμα φωτιάς
Το κάπνισμα σε θαμνώδεις και δασώδεις περιοχές

Απολαύστε την εμπειρία της ανακάλυψης αυτού του υπέροχου παραδείσου…

Πριν την αποβίβασή σας, παρακαλούμε ενημερωθείτε σχετικά με την ώρα αναχώρησης του πλοίου.

Στο πλοίο μπορείτε να επιστρέψετε όποτε θέλετε, θα πρέπει όμως το αργότερο να είστε μέσα σε αυτό, δέκα λεπτά (10’) πριν από την αναχώρησή του.  

Καλή σας διασκέδαση!