ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΣΤΟΝ  ΜΠΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ                

Για το νησί Γραμβούσα και την λιμνοθάλασσα του Μπάλου, αναχωρούν καθημερινά τα πλοία μας (από τέλη Απριλίου έως και τον Οκτώβριo) από το λιμάνι της Κισάμου (Καβονήσι). Η Κίσαμος ή Καστέλι Κισάμου είναι μια μικρή γραφική πόλη, στο βορειο-δυτικό άκρο της Κρήτης, 43 χιλιόμετρα από τα Χανιά (www.kissamos.gr). 

Η Γραμβούσα και ο Μπάλος είναι Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) και ακατοίκητες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένες στο Ευρωπαικό πρόγραμμα ΝΑΤURΑ 2000.

Λόγω της διατήρησης του φυσικού τους περιβάλλοντος, δεν υπάρχουν δρόμοι στις περιοχές αυτές, γεγονός που μπορεί να δυσκολεύει άτομα με κινητικά προβλήματα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
Kαθημερινές αναχωρήσεις, από Απρίλιο έως Οκτώβριο (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες), από το λιμάνι Κισάμου Ώρες αναχωρήσεων: https://booking.cretandailycruises.com/cdc
Μπορείτε επίσης να να ενημερωθείτε από τα εκδοτήριά μας, για τις ακριβείς ώρες αναχώρησης και επιστροφής στο λιμάνι Κισάμου.  Τηλέφωνα πληροφοριών 28220 22888 και 28220 24344 ή στο E-mail: info@cretandailycruises.com. 
 
Οι επιβάτες, πρέπει να βρίσκονται στο χώρο επιβίβασης του πλοίου στο λιμάνι Κισάμου, 40 λεπτά πριν την αναχώρησή του.
 
Google Maps: click here
 

Προτεραιότητά μας είναι να σας προσφέρουμε υπέροχες εμπειρίες διακοπών σε επίγειους παράδεισους. Παρακαλούμε, πριν ταξιδέψετε, ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Η εκδρομή αυτή περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαδρομές:

Δείτε εδώ τις διαδρομές.

Περιήγηση στον κόλπο Κισάμου

 

Aναχωρούμε από το λιμάνι Κισάμου (Καβονήσι) και ταξιδεύουμε για περίπου μία ώρα στον ομώνυμο κόλπο, όπου θα θαυμάσετε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον, που το συνθέτουν απότομα βράχια και πλαγιές, μια θάλασσα απέραντη γαλάζια και κρυφές αμμουδιές. 

Θα θαυμάσετε επίσης μια μεγάλη σπηλιά, που εκτιμάται ότι ήταν αρχαίο ναυπηγείο (Ταρσανάς). Κατά την διάρκεια του ταξιδιού  σας στον κόλπο, εάν είστε τυχεροί, μπορείτε να συναντήσετε τη θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta), τη Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) και τα δελφίνια της περιοχής. 

Προς το τέλος του κόλπου, θα διαπιστώσετε το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο, όπου η Κρήτη, με την πάροδο του χρόνου, ανυψώνεται από την δυτική πλευρά της και βυθίζεται αντίστοιχα από την ανατολική της. Το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε, εξ' αιτίας των καταστρεπτικών σεισμών, που έγιναν το 66μ.Χ. και το 365μ.Χ.. Οι σεισμοί αυτοί, προκλήθηκαν από την μετακίνηση της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική, με αποτέλεσμα, να προκαλέσουν την απότομη ανύψωση του δυτικού τμήματος της Κρήτης κατά 6-9μ. πάνω από τη θάλασσα. Η αρχαία ακτογραμμή, διακρίνεται και σήμερα ως ίχνος πάνω στις βραχώδεις ακτές. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, το γεωλογικό φαινόμενο της ανύψωσης, συνεχίζεται και σήμερα με βραδύτατο ρυθμό.

Φθάνοντας στο τέλος του κόλπου, το πλοίο διέρχεται μεταξύ της νησίδας `Αγριας Γραμβούσας και του ακρωτηρίου Βούξα (Τρυπητή). Ήδη, στο σημείο αυτό, θα θαυμάσετε ένα καταπληκτικό τοπίο, αφού στο βάθος δεσπόζουν το Βαλεντί, το Ποντικονήσι, ο Μπάλος και το νησί της Γραμβούσας.

Στη Γραμβούσα και στο Μπάλο δεν υπάρχουν δρόμοι και καταστήματα. Το σελφ σέρβις εστιατόριο-μπαρ του πλοίου είναι ανοικτό σε όλη τη διάρκεια της κρουαζιέρας, για να μπορείτε να απολαύσετε ένα νόστιμο  γεύμα, σαλάτα, κρασί, σνακς, καφέ, αναψυκτικά, παγωτά, κλπ. ή να παραλάβετε το γεύμα σας σε πακέτο, για την παραμονή σας εκτός πλοίου.

Ανάλογα με το δρομολόγιο του πλοίου, είτε πάμε πρώτα στη Γραμβούσα και μετά στον Μπάλο είτε πρώτα στον Μπάλο και μετά στη Γραμβούσα.

Επίσκεψη στο νησί των πειρατών, την Γραμβούσα

Στη Γραμβούσα θα παραμείνουμε για περίπου 2 ώρες.

Η θέση της Γραμβούσας, η Κρητική φύση, οι θρύλοι και το πέρασμα των χρόνων και των καιρών, έχουν συντελέσει ώστε να αποκτήσει μια αύρα μαγική.

Χαρακτηριστική είναι η παραλία του νησιού με το μοναχικό, γοητευτικό ναυάγιο.

Το περίφημο κάστρο της Γραμβούσας, κτίστηκε από τους Ενετούς το 1579 στο υψηλότερο σημείο του νησιού, στην κορυφή απόκρημνου βράχου, ύψους 137 μ. Περιβάλλεται με τείχος 272 μ., μέχρι του σημείου που ο απότομος βράχος δεν προσφέρει φυσική οχύρωση, έχει σχήμα περίπου τριγωνικό και κάθε πλευρά του έχει μήκος 1χλμ. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ιστορία της ευρύτερης περιοχής. 

Η πανοραμική θέα, η επιβλητικότητα και ο θρύλος του κρυμμένου θησαυρού των πειρατών, σας προκαλούν να το επισκεφθείτε, περπατώντας είκοσι λεπτά περίπου (άνετα παπούτσια απαραίτητα).

Εκτός από την επίσκεψή σας στο κάστρο, μπορείτε να κολυμπήσετε στην θαλάσσια περιοχή που είναι το εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων (μεγάλο πανηγύρι γίνεται εκεί κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου, παραμονή των Αγίων Αποστόλων) ή και να παραμείνετε στο πλοίο. 

Στο πλοίο μπορείτε να επιστρέψετε όποτε θέλετε, θα πρέπει όμως το αργότερα να είστε μέσα σε αυτό, δέκα λεπτά (10’) πριν από την αναχώρησή του. 

Η διάρκεια του ταξιδιού από τη Γραμβούσα στον Μπάλο είναι περίπου 20 λεπτά.

Επίσκεψη στον Μπάλο

Η εξωτική αυτή λιμνοθάλασσα-παραλία, που είναι ένα σπάνιο μνημείο της φύσης, σχηματίζεται μεταξύ της χερσονήσου Γραμβούσας και του ακρωτηρίου Τηγάνι. 

Όσους ωραίους χαρακτηρισμούς και αν διαβάσετε, όσες εντυπωσιακές φωτογραφίες και αν δείτε για τον Μπάλο! Τίποτα δεν μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε, αυτό που θα νιώσετε όταν φθάσετε εκεί. Όταν κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα, σμαραγδένια νερά του, όταν χαλαρώσετε και απολαύσετε τη θέα της σπάνιας φυσικής ομορφιάς του τοπίου, της θάλασσας, της ακτής, των βράχων και των πλαγιών που υψώνονται μπροστά σας...!

Πριν από πολλά χρόνια, εκεί αγκυροβόλησε Αγγλική θαλαμηγός, με επιβάτες τον Κάρολο της Αγγλίας και την πριγκίπισσα Νταιάνα.

 
 
Η στάση για μπάνιο σ'αυτόν τον εξωτικό τόπο, θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες.

Tα τελευταία χρόνια, αναγνωρίσθηκε και μελετήθηκε ο πλούτος της ιστορίας και του περιβάλλοντός των περιοχών της Γραμβούσας και του Μπάλου. Η γνώση αυτή και η σπάνια ομορφιά της φύσης τους, προσφέρονται σήμερα στον επισκέπτη ως ένα δώρο, που απαιτεί σεβασμό και προστασία. 

Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Γραμβούσας και του Μπάλου, πέρα από τις ηθικές διαστάσεις που έχει, επιβάλλεται και από ένα αυστηρό εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό καθεστώς προστασίας.

Έτσι, δεν επιτρέπεται:
  • Η οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αφήσει σκουπίδια πίσω σας, αλλά πάρτε τα μαζί σας όταν επιστρέψετε στο πλοίο.
  • Η συλλογή πετρωμάτων, απολιθωμάτων, κογχυλιών και αρχαίων ευρημάτων
  • Η συλλογή ζώων και φυτών
  • Η ελεύθερη κατασκήνωση
  • Το άναμμα φωτιάς
  • Το κάπνισμα σε θαμνώδεις και δασώδεις περιοχές
  • Το κολύμπι επιτρέπεται στην παραλία του Μπάλου, αλλά όχι στη λιμνοθάλασσα.
Πριν την αποβίβασή σας, παρακαλούμε ενημερωθείτε για τις ακριβείς ώρες αναχώρησης του πλοίου.
Στο πλοίο μπορείτε να επιστρέψετε όποτε θέλετε, θα πρέπει όμως το αργότερο να είστε μέσα σε αυτό, δέκα λεπτά (10’) πριν από την αναχώρησή του.
 

Κ α λ ή  σ α ς  δ ι α σ κ έ δ α σ η ! !