ΠΑΝΙΔΑ

Στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Χρυσή, η ποικιλία και οι πληθυσμοί των θαλάσσιων ειδών συνεχώς αυξάνουν, γιατί τα νερά είναι πολύ ρηχά.  Τα περισσότερα είδη ζώων του νησιού, έχουν Μεσογειακή εξάπλωση και κανένα δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο.  Η θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta, έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο νησί, πλην όμως δεν έχει αναφερθεί ωοτοκία. Τέλος, έχουν αναφερθεί συνολικά περισσότερα από 120 είδη πτηνών, στη πλειοψηφία τους μεταναστευτικά, τα οποία ξεκουράζονται στο νησί για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. 

Η Χρυσή, διαθέτει όμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, αβαθείς κόλπους και αμμώδεις ακτές με κελύφη οστράκων, αμέτρητα κογχύλια, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ψιλή χρυσή άμμο και υπέροχα χρώματα, που αντικατοπτρίζουν στη θάλασσα. Γι αυτό το όμορφο και διατηρημένο οικοσύστημα, η Χρυσή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους (NATURA 2000). 

ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ & ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ

Τα βασικά πετρώματα της Χρυσής δημιουργήθηκαν με τη στερεοποίηση λάβας, που εκχύθηκε από υποθαλάσσιο ηφαίστειο, εκατομμύρια χρόνια πριν. Περπατώντας στο νησί, θα εντυπωσιασθείτε από τα χρώματα των πετρωμάτων, που είναι κυρίως γκριζοπράσινα, καστανοκόκκινα, μαύρα κ.λ.π., ενώ το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, καλύπτεται από ψιλή χρυσή άμμο.

Τα 49 είδη απολιθώματα (κοράλλια, κογχύλια, πεταλίδες, αχινοί) που έχουν βρεθεί στο νησί, είναι θαλάσσιας προέλευσης. Αποτυπώθηκαν πάνω στα ηφαιστειακά πετρώματα πριν από 350.000-70.000 χρόνια, όταν η Χρυσή ήταν ακόμη βυθισμένη στο νερό.  Οι βόρειες ακτές είναι γεμάτες κογχύλια (Μπελεγρίνα, Χατζηβόλακας,  Καταπρόσωπο) και κυρίως στην ανατολική πλευρά της βόρειας παραλίας, το πλήθος είναι τόσο μεγάλο, που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού.