ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΧΡΥΣΗ

                                                                                  

Η Ιεράπετρα, η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της.  
Ενημερωθείτε για τον πολιτισμό, την ιστορία και την φύση  της ειδυλλιακής πόλης της Ιεράπετρας και της πανέμορφης ευρύτερης περιοχής, από την ιστοσελίδα: https://www.ierapetra.gr/index.php/el/
 
Για τη Χρυσή, τα πλοία μας αναχωρούν από το λιμάνι της Ιεράπετρας. Η νήσος Χρυσή βρίσκεται 9 ναυτικά μίλια περίπου νότια της Ιεράπετρας και είναι Καταφύγιο Αγριας Ζωής (ΚΑΖ). Επίσης, εξαιτίας του απείρου φυσικού κάλλους και του διατηρουμένου οικοσυστήματος, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000.  Λόγω της διατήρησης του φυσικού του περιβάλλοντος, δεν υπάρχουν δρόμοι στο νησί, γεγονός που μπορεί να δυσκολεύει άτομα με κινητικά προβλήματα.
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ
Οι κρουαζιέρες μας γίνονται καθημερινά από Μάιο έως και Οκτώβριο, με διάφορες αναχωρήσεις από τις 10.00 π.μ. ως τις 12.30 μ.μ., με τα ακόλουθα Τουριστικά-Επιβατηγά πλοία μας: «CHRYSI EXPRESS», «BALOS EXPRESS», «PORTO GRAMVOUSA» «ARISTOVOULOS».
Προσοχή: Τα δρομολόγια και τα πλοία αλλάζουν ανάλογα με την χρονική περίοδο. Παρακαλούμε ενημερωθείτε από τα εκδοτήριά μας (πληροφορίες τηλ. 28420 20008 & 89988, Ε-mail: info@chrissidailycruises.com).

Οι επιβάτες πρέπει να βρίσκονται στο χώρο επιβίβασης του πλοίου στο λιμάνι Ιεράπετρας 40 λεπτά πριν την αναχώρησή του.

Προτεραιότητά μας είναι να σας προσφέρουμε υπέροχες εμπειρίες διακοπών σε επίγειους παράδεισους. Από αυτή την άποψη, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μερικές μέρες οι καιρικές συνθήκες, ενώ μας επιτρέπουν να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, μπορεί να σας προκαλέσουν ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Παρακαλείστε να ενημερωθείτε για τον καιρό. Είναι κατά την κρίση σας εάν θέλετε να ταξιδέψετε ή να επιλέξετε άλλη μέρα για να απολαύσετε την κρουαζιέρα σας.

  
 
    
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ (χωρίς γεύμα)

•    Επιβάτες ηλικίας μέχρι και 2 ετών, ταξιδεύουν δωρεάν.  
•    Επιβάτες ηλικίας από 3 έως και 12 ετών, καταβάλλουν 11€
•    Επιβάτες ηλικίας από 13 ετών και άνω, καταβάλλουν 23€

Μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της εταιρίας και επειδή η χώρα μας αντιμετωπίζει δύσκολες οικονομικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια,  για τους Έλληνες πελάτες οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
•    Επιβάτες ηλικίας μέχρι και 2 ετών, ταξιδεύουν δωρεάν.  
•    Επιβάτες ηλικίας από 3 έως 12 ετών, καταβάλλουν 10€
•    Επιβάτες ηλικίας από 13 ετών και άνω, καταβάλλουν 20€
 
 
Οι παραπάνω τιμές, περιλαμβάνουν ΦΠΑ,  λοιπές επιβαρύνσεις, γραπτή ξενάγηση στη γλώσσα μας και δεν περιλαμβάνουν γεύμα.
Το εστιατόριο-μπαρ (σελφ σέρβις) του πλοίου είναι ανοικτό σε όλη τη διάρκεια της κρουαζιέρας, για να μπορείτε να απολαύσετε στο πλοίο ένα νόστιμο  γεύμα, σαλάτα, κρασί, σνακς, καφέ, αναψυκτικά, παγωτά, κλπ. ή να εφοδιαστείτε το γεύμα σας σε πακέτο για την παραμονή σας στο νησί. 

 

Ο Δήμος Ιεράπετρας, πριν την επιβίβαση στο πλοίο, εισπράττει 1€ , ως ανταποδοτικό τέλος για επιβάτες άνω των 4 ετών, που θα επισκεφθούν την Χρυσή. 

ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Εισιτήρια μας εκδίδονται στα γραφεία μας στην Ιεράπετρα:

1. Κεντρικό γραφείο: Μιχ. Κοθρή 46 & Μαρκοπούλου 91 (δίπλα στο ξενοδοχείο EL GRECO) 
2. Κύρβα 25 (δίπλα στην πιτσαρία LA STRADA)
3. Kύρβα 14 (απέναντι στην πιάτσα TAXI)
4. Νικολάου Βασαρμίδη & Στρατηγού Σαμουήλ (απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας)
5. Εθνική οδός Αγίου Νικολάου-Ιεράπετρας (7 χλμ. πριν την Ιεράπετρα, βενζινάδικο ECO)
 
Επίσης, εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε:
 • Κατά την είσοδό σας στα πλοία μας, ακόμα και την ημέρα του ταξιδιού σας (ανάλογα με την διαθεσιμότητα), πληρώνοντας μετρητά ή με πιστωτική κάρτα.
 • Από όλα τα συνεργαζόμενα με την εταιρία μας τουριστικά γραφεία. Την ημέρα του ταξιδιού σας, δίνετε στα εκδοτήριά μας την κράτηση από το τουριστικό γραφείο και σας δίνουμε τα εισιτήριά σας.
 • Aπό το γραφείο μας στο λιμάνι Μακρύ Γιαλού
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
 • Οι επιβάτες πρέπει να βρίσκονται στο χώρο επιβίβασης του πλοίου στο λιμάνι Ιεράπετρας 40 λεπτά πριν την αναχώρησή του.
 • Στο νησί δεν υπάρχουν δρόμοι, αλλά ούτε και καταστήματα (εστιατόρια, κυλικεία, κλπ). Το σελφ σέρβις εστιατόριο-μπαρ του πλοίου είναι ανοικτό σε όλη τη διάρκεια της κρουαζιέρας, για να μπορείτε να απολαύσετε στο πλοίο ένα νόστιμο  γεύμα, σαλάτα, κρασί, σνακς, καφέ, αναψυκτικά, παγωτά, κλπ. ή να εφοδιαστείτε το γεύμα σας σε πακέτο για την παραμονή σας στο νησί. 
 • Μπορείτε επίσης να ενοικιάσετε ομπρέλα ήλιου με ημερήσιο κόστος 4 ευρώ. 
 • Έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε πιστωτική κάρτα στα πλοία και στα εκδοτήριά μας.
 • Καπέλο, αντηλιακό και άνετα παπούτσια είναι απαραίτητα για τις υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Στο λιμάνι της Ιεράπετρας υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ για το αυτοκίνητό σας.
 • Για εσάς, που θέλετε να πρωτοτυπήσετε στις ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας, διοργανώνουμε στα πλοία μας στην Χρυσή και στο Κουφονήσι, πρωτότυπους και παραμυθένιους γάμους, βαπτίσεις και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση  (Πληροφορίες τηλ. 28420 20008 & 28420 89988)    

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

Δείτε το νησί στον χάρτη

Η νήσος Χρυσή (Γαιδουρονήσι) βρίσκεται 9 ναυτικά μίλια περίπου νότια της Ιεράπετρας. Εξαιτίας του απείρου φυσικού κάλλους και του διατηρουμένου οικοσυστήματος, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000. 

Έχει έκταση 4,743 τ.χ. και ανώτερο υψόμετρο 27μ. Είναι μια νησίδα πασίγνωστη για τα τροπικά νερά της, που εξαντλούν όλη τη χρωματική παλέτα του γαλάζιου και του πράσινου.  Πασίγνωστη και για τις χρυσαφένιες παραλίες, που εξαιτίας τους πήρε το όνομα Χρυσή, αλλά και από το προστατευμένο δάσος, με τους μεγάλους κέδρους ηλικίας πάνω από 200 έτη.  Είναι ένας επίγειος τροπικός παράδεισος, που αποτελεί το νοτιότερο φυσικό πάρκο της Eυρώπης και γι αυτό δίκαια, ονομάζεται «η διαμαντόπετρα της Μεσογείου».  

 Aκούγοντας ευχάριστη μουσική, ταξιδεύουμε στα γαλαζοπράσινα νερά του Λιβυκού Πελάγους, με συνοδεία ασημόγλαρους και κάποιες φορές δελφίνια. Το ταξίδι από το λιμάνι Ιεράπετρας προς την εξωτική Χρυσή διαρκεί περίπου 1 ώρα. 

Στο νησί δεν υπάρχουν δρόμοι, αλλά ούτε και καταστήματα (εστιατόρια, κυλικεία, κλπ). Το σελφ σέρβις εστιατόριο-μπαρ του πλοίου είναι ανοικτό σε όλη τη διάρκεια της κρουαζιέρας, για να μπορείτε να απολαύσετε στο πλοίο ένα νόστιμο  γεύμα, σαλάτα, κρασί, σνακς, καφέ, αναψυκτικά, παγωτά, κλπ. ή να εφοδιαστείτε το γεύμα σας σε πακέτο για την παραμονή σας στο νησί. Μπορείτε επίσης να ενοικιάσετε ομπρέλα ήλιου με ημερήσιο κόστος 4 ευρώ. 

 
 
Η αποβίβαση γίνεται στη νότια πλευρά του νησιού, όπου υπάρχει και το μοναδικό λιμάνι, στη θέση «Bουγιού Μάτι». Δίπλα υπάρχει η νότια παραλία, όπου μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας και να χαλαρώσετε. 
 
 
Το κεδρόδασος, που εκτείνεται στο κέντρο του νησιού, έχει έκταση 350 στρέμματα, με μέσο όρο 14 δένδρα ανά στρέμμα και μέση ηλικία δένδρων 200-300 χρόνια, καλύπτει περίπου το ¼ του νησιού. Τα δένδρα αυτά, είναι μια σπάνια ποικιλία από κέδρους του Λίβανου, φθάνουν στο ύψος μέχρι και 10μ., ενώ ο κορμός τους έχει διάμετρο μέχρι 1 μέτρο. Οι κέδροι, έχουν ριζικό σύστημα, που αναπτύσσεται σε ακτίνα τουλάχιστον διπλάσια από το ύψος τους.  Εκτός από τις μεγάλες ρίζες τους, μια πολύ μεγάλη ποσότητα λεπτότατων ριζών διαμορφώνουν ένα πυκνό πλέγμα, που συγκρατεί την άμμο. Η διαδρομή μέσα από το κεδρόδασος και τους αμμόλοφους είναι μαγική. 
 

Στο σημείο αποβίβασης υπάρχει μονοπάτι, που μετά από ολιγόλεπτη πορεία μέσα από το κεδρόδασος, θα σας οδηγήσει σε μια εξωτική παραλία με χιλιάδες κογχύλια την Μπελεγρίνα ή αλλιώς Χρυσή Άμμος   

Περπατώντας στο νησί, θα εντυπωσιασθείτε από τα χρώματα των πετρωμάτων, που είναι κυρίως γκριζοπράσινα, καστανοκόκκινα, μαύρα κ.λ.π., ενώ το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, καλύπτεται από ψιλή χρυσή άμμο. Τα βασικά πετρώματα της Χρυσής δημιουργήθηκαν με τη στερεοποίηση της λάβας, που εκχύθηκε από υποθαλάσσιο ηφαίστειο, εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα 49 είδη απολιθωμάτων (κοράλλια, κογχύλια, πεταλίδες, αχινοί) που έχουν βρεθεί στο νησί, είναι θαλάσσιας προέλευσης. Αποτυπώθηκαν πάνω στα ηφαιστειακά πετρώματα πριν από 350.000-70.000 χρόνια, όταν η Χρυσή ήταν ακόμη βυθισμένη στο νερό. Οι βόρειες ακτές είναι γεμάτες κογχύλια (Μπελεγρίνα, Χατζηβόλακας,  Καταπρόσωπο) και κυρίως στην ανατολική πλευρά της βόρειας παραλίας, το πλήθος είναι τόσο μεγάλο, που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού.

Αν περπατήσετε δυτικά από τη Μπελεγρίνα, η επόμενη παραλία που θα συναντήσετε είναι ο Χατζηβόλακας. Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο ήρεμα, ενώ η παραλία γίνεται περισσότερο βραχώδης. Η φύση σε όλο της το μεγαλείο, με μεγάλους κέδρους 200 και πλέον ετών να σας περιτριγυρίζουν.

Δυτικά του Χατζηβόλακα, έχει εντοπισθεί Mινωϊκός οικισμός, που ήκμασε από το εμπόριο της πορφύρας, δηλαδή της πολύτιμης κόκκινης χρωστικής, που προερχόταν από κογχύλια και χρησιμοποιούνταν για τη βαφή των βασιλικών ρούχων. Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε εκεί το μεγαλύτερο εργαστήριο παραγωγής πορφύρας της Μεσογείου. Εκεί δίπλα, υπάρχει και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και ο φάρος του νησιού. Βορειοανατολικά της εκκλησίας, υπάρχει μια παλιά αλυκή και το μοναδικό σπίτι του νησιού που είναι κτισμένο πάνω σε αρχαίες εγκαταστάσεις.  Νότια και νοτιοδυτικά του Αγ. Νικολάου, υπάρχουν πηγάδια και λαξευτοί τάφοι. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι Ρωμαϊκής εποχής.

Μια ακόμα υπέροχη και απόμερη παραλία του νησιού είναι η παραλία Καταπρόσωπο, η οποία κοιτάζει «κατά πρόσωπο» το νησάκι Μικρονήσι, που βρίσκεται ανατολικά της Χρυσής και αποτελεί καταφύγιο χιλιάδων πουλιών. 

Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Χρυσής, πέρα από τις ηθικές διαστάσεις που έχει, επιβάλλεται και από ένα αυστηρό εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό καθεστώς προστασίας.

Έτσι, δεν επιτρέπεται:
 • Η οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης
 • Η μετακίνηση των επισκεπτών, εκτός των οροθετημένων μονοπατιών και του αιγιαλού
 • Η συλλογή πετρωμάτων, απολιθωμάτων, κογχυλιών και αρχαίων ευρημάτων
 • Η συλλογή ζώων και φυτών
 • Η ελεύθερη κατασκήνωση
 • Το άναμμα φωτιάς
 • Το κάπνισμα σε θαμνώδεις και δασώδεις περιοχές
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΦΗΣΤΕ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΜΟΝΟ ΤΑ ΙΧΝΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ...
 
Η βόλτα στο δάσος, το κολύμπι στην κρυστάλλινη καθαρή θάλασσα σε συνδυασμό με τη απαλή μυρωδιά του κέδρου και το καθαρό οξυγόνο  θα συμπληρώσουν την εμπειρία της επίσκεψής σας στη Χρυσή. 
Χαλάρωση, ηρεμία, αίσθηση τροπικής περιπέτειας! 
Αγαπημένος προορισμός…
 
 

Πριν την αποβίβασή σας στη Χρυσή, παρακαλούμε ενημερωθείτε για την ώρα αναχώρησης του πλοίου. Σας παρακαλούμε να είστε στο πλοίο το αργότερο δέκα λεπτά (10’) πριν από την αναχώρησή του.

Καλή σας διασκέδαση!