ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

                                                                  

Η Ιεράπετρα, η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της.  
Ενημερωθείτε για τον πολιτισμό, την ιστορία και την φύση  της ειδυλλιακής πόλης της Ιεράπετρας και της πανέμορφης ευρύτερης περιοχής, από την ιστοσελίδα: https://www.ierapetra.gr/index.php/el/
 
Για τη νήσο Χρυσή, το πλοίο μας αναχωρεί καθημερινά από το κεντρικό λιμάνι της Ιεράπετρας. Η Χρυσή βρίσκεται 9 ναυτικά μίλια περίπου νότια της Ιεράπετρας και είναι Καταφύγιο Αγριας Ζωής (ΚΑΖ). Εξαιτίας του απείρου φυσικού κάλλους και του διατηρουμένου οικοσυστήματος, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000.  
 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
Η κρουαζιέρα γίνεται καθημερινά με ώρα αναχώρησης από το λιμάνι Ιεράπετρας στις 11.30 το πρωί και επιστροφή στο ίδιο λιμάνι στις 17.30, με το Τουριστικό-Επιβατηγό πλοίο μας  «ARISTOVOULOS».
Προσοχή: Το δρομολόγιο μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την χρονική περίοδο. Παρακαλούμε ενημερωθείτε από τα γραφεία μας (πληροφορίες τηλ. 28420 20008, 28220 22888, Ε-mail: info@cretandailycruises.com).

Οι επιβάτες πρέπει να βρίσκονται στο χώρο επιβίβασης του πλοίου στο λιμάνι Ιεράπετρας 40 λεπτά πριν την αναχώρησή του.

Προτεραιότητά μας, είναι να σας προσφέρουμε υπέροχες εμπειρίες διακοπών, σε επίγειους παράδεισους. Επιλέξτε την ημέρα του ταξιδιού σας, αφού πρώτα ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες.

Για την προστασία του φυσικού οικοσυστήματος της Χρυσής, δεν επιτρέπεται η αποβίβαση στο νησί. Το πλοίο πλησιάζει και αγκυροβολεί σε υπήνεμo σημείo κοντά σε επιλεγμένες παραλίες για κολύμπι, σε μικρή απόσταση από την ακτή, για να διευκολύνει την πρόσβαση των επιβατών που θέλουν να φτάσουν στο νησί κολυμπώντας. Εάν δεν μπορείτε να κολυμπήσετε, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία με λέμβο του πλοίου. 
Επιτρέπεται η χρήση των παραλιών του νησιού, αλλά όχι ακόμη η πρόσβαση στο εσωτερικό του νησιού και η χρήση της σκιάς των θαλάσσιων κέδρων.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

Δείτε το νησί στον χάρτη

Η Χρυσή είναι ένα θαύμα της φύσης στην απεραντοσύνη του Λιβυκού. Γέννημα της έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου που την δημιούργησε εδώ και 350.000 χρόνια.

Έχει έκταση 4,743 τ.χ. και ανώτερο υψόμετρο 27μ. Είναι μια νησίδα πασίγνωστη για τα τροπικά νερά της, που εξαντλούν όλη τη χρωματική παλέτα του γαλάζιου και του πράσινου.  Πασίγνωστη και για τις χρυσαφένιες παραλίες, που εξαιτίας τους πήρε το όνομα Χρυσή, αλλά και από το προστατευμένο δάσος, με τους μεγάλους κέδρους ηλικίας πάνω από 200 έτη.  Είναι ένας επίγειος τροπικός παράδεισος, που αποτελεί το νοτιότερο φυσικό πάρκο της Eυρώπης και γι αυτό δίκαια, ονομάζεται «η διαμαντόπετρα της Μεσογείου».  

Aκούγοντας ευχάριστη μουσική, ταξιδεύουμε Νότια, προς τα όρια Ευρώπης και Αφρικής, στην αγκαλιά του Λιβυκού Πελάγους, με ιπτάμενους συνοδοιπόρους τους ασημόγλαρους, που είναι άγρυπνοι «φύλακες» των δύσβατων, νησιωτικών ορίων. Το ταξίδι από το λιμάνι Ιεράπετρας προς την εξωτική Χρυσή, διαρκεί περίπου 1 ώρα. 

Από τα Mινωϊκά χρόνια ήκμασε στη Χρυσή το εμπόριο της πορφύρας, δηλαδή της πολύτιμης κόκκινης χρωστικής, που προερχόταν από κογχύλια και χρησιμοποιούνταν για τη βαφή των βασιλικών ρούχων. Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε εκεί το μεγαλύτερο εργαστήριο παραγωγής πορφύρας της Μεσογείου.

Το κεδρόδασος, που εκτείνεται στο κέντρο του νησιού, έχει έκταση 350 στρέμματα, με μέσο όρο 14 δένδρα ανά στρέμμα και μέση ηλικία δένδρων 200-300 χρόνια, καλύπτει περίπου το ¼ του νησιού. Τα δένδρα αυτά, είναι μια σπάνια ποικιλία από κέδρους του Λίβανου, φθάνουν στο ύψος μέχρι και 10μ., ενώ ο κορμός τους έχει διάμετρο μέχρι 1 μέτρο. Οι κέδροι, έχουν ριζικό σύστημα, που αναπτύσσεται σε ακτίνα τουλάχιστον διπλάσια από το ύψος τους.  Εκτός από τις μεγάλες ρίζες τους, μια πολύ μεγάλη ποσότητα λεπτότατων ριζών διαμορφώνουν ένα πυκνό πλέγμα, που συγκρατεί την άμμο.

Όσο πλησιάζουμε, το σκούρο μπλε της θάλασσας παραδίδει τη σκυτάλη σε ολοένα πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Το νησί περιβάλλεται από ρηχούς κόλπους και αμμώδεις παραλίες που καλύπτονται από κοχύλια, ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού.  Οι επιλογές για μπάνιο και μακροβούτια σε ατάραχα, γαλαζοπράσινα νερά είναι πολλές. Πρωταγωνίστρια είναι η παραλία Χρυσή Άμμος ή Μπελεγρίνα με τα εξωτικά νερά της, που βρίσκεται στα βόρεια του νησιού. Άλλοι από τους ειδυλλιακούς κολπίσκους που προσφέρονται είναι βορειοδυτικά ο Χατζηβόλακας, βορειοανατολικά το Φωκιόσπηλο, νοτιοανατολικά οι τρεις Βάγγες, ανατολικά το Καταπρόσωπο και η νότια παραλία στη θέση «Βουγιού Μάτι» .

Ανάλογα με τον καιρό, το πλοίο αγκυροβολεί σε υπήνεμο σημείο κοντά σε επιλεγμένη παραλία για να κολυμπήσετε και να απολαύσετε τα κρυστάλλινα νερά. Το πλοίο θα προσεγγίσει την ακτή σε μικρή απόσταση, για να διευκολύνει την πρόσβαση των επιβατών που θέλουν να φτάσουν στο νησί κολυμπώντας. Εάν δεν γνωρίζετε κολύμπι, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία με λέμβο του πλοίου. 

Το πλοίο θα συνεχίσει το ταξίδι του πλέοντας κοντά στο νησί, ώστε να έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις πανέμορφες ακτές και τη θέα του νησιού από την θάλασσα, απολαμβάνοντας μια θαλάσσια βόλτα στα εξωτικά νερά του Λιβυκού.
 
 
Θα εντυπωσιασθείτε από τα χρώματα των πετρωμάτων, που είναι κυρίως γκριζοπράσινα, καστανοκόκκινα, μαύρα κ.λ.π., ενώ το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, καλύπτεται από ψιλή χρυσή άμμο. Τα βασικά πετρώματα της Χρυσής, δημιουργήθηκαν με τη στερεοποίηση της λάβας, που εκχύθηκε από υποθαλάσσιο ηφαίστειο, εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα 49 είδη απολιθωμάτων (κοράλλια, κογχύλια, πεταλίδες, αχινοί) που έχουν βρεθεί στο νησί, είναι θαλάσσιας προέλευσης. Αποτυπώθηκαν πάνω στα ηφαιστειακά πετρώματα πριν από 350.000-70.000 χρόνια, όταν η Χρυσή ήταν ακόμη βυθισμένη στο νερό. Οι βόρειες ακτές είναι γεμάτες κογχύλια (Μπελεγρίνα, Χατζηβόλακας,  Καταπρόσωπο) και κυρίως στην ανατολική πλευρά της βόρειας παραλίας, το πλήθος είναι τόσο μεγάλο, που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού.
 
 
 

Σε όλη τη διάρκεια της κρουαζιέρας, το εστιατόριο-μπαρ (σελφ σέρβις) του πλοίου είναι ανοικτό, για να μπορείτε να απολαύσετε στο πλοίο ένα νόστιμο  γεύμα, σαλάτα, κρασί, σνακς, καφέ, αναψυκτικά, παγωτά, κλπ.
 
Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Χρυσής, πέρα από τις ηθικές διαστάσεις που έχει, επιβάλλεται και από ένα αυστηρό εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό καθεστώς προστασίας.
 
Έτσι, δεν επιτρέπεται:

Η οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αφήσει σκουπίδια πίσω σας, αλλά πάρτε τα πίσω μαζί σας στο πλοίο.
Η συλλογή πετρωμάτων, απολιθωμάτων, κογχυλιών και αρχαίων ευρημάτων
Η συλλογή ζώων και φυτών
Η ελεύθερη κατασκήνωση
Το άναμμα φωτιάς
Το κάπνισμα σε θαμνώδεις και δασώδεις περιοχές
Η μετακίνηση των επισκεπτών εκτός του αιγιαλού-Η πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα και η χρήση της σκιάς των κέδρων απαγορεύεται.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το ονειρικό ταξίδι, οι όμορφες εικόνες της φύσης, το κολύμπι στην κρυστάλλινη καθαρή θάλασσα συμπληρώνουν μια αξέχαστη εμπειρία. 
Χαλάρωση, ηρεμία, αίσθηση τροπικής περιπέτειας! 
Αγαπημένος προορισμός…
 

 
 Καλή σας διασκέδαση!