Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

 ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

(ΜΑΡΑΘΙ, ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΔΡΕΠΑΝΟ-ΣΠΗΛΙΕΣ, ΚΟΛΠΟΣ ΑΛΜΥΡΙΔΑΣ)

Ο κόλπος της Σούδας είναι ιδιαίτερα γραφικός, ένα προστατευμένο, υπέροχο, φυσικό λιμάνι και τόπος στρατηγικής σημασίας μέσα στους αιώνες.


Το πλοίο μας «GRAMVOUSA EXPRESS” αναχωρεί σχεδόν καθημερινά (Μάιο-Οκτώβριο) στις 10.45 από το κεντρικό λιμάνι της Σούδας και επιστρέφει στο ίδιο λιμάνι στις 15.45.

Ταξιδεύοντας στα καταγάλανα νερά του κόλπου και ακούγοντας ευχάριστη μουσική, το πλοίο διέρχεται από τη νησίδα της Σούδας, που στέκει σαν φύλακας στην είσοδο του λιμανιού και στη συνέχεια από τον Λέων, το μικρό, σχεδόν στρογγυλό νησάκι, που βρίσκεται κοντά της.

Στη νησίδα της Σούδας βρίσκεται η Φορτέτζα, βενετσιάνικο φρούριο που κτίστηκε το 1571 μ.Χ. Πριν κτιστεί το φρούριο Ιτζεδίν, ήταν το μοναδικό κάστρο της περιοχής, που προστάτευε για αιώνες την είσοδο στο λιμάνι της Σούδας και την πόλη των Χανίων.

Ταξιδεύοντας προς τη βορειοδυτική πλευρά του κόλπου, θα δείτε τις απόκρημνες πλαγιές της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, που σχηματίζουν σε κάποια σημεία υπέροχες παραλίες, όπως την παραλία στο Μαράθι, που θα καταπλεύσει το πλοίο μετά από ταξίδι 45 λεπτών.
Η αμμουδερή παραλία στο Μαράθι -όπου θα παραμείνουμε μέχρι τις 13.00 -σε συνδυασμό με τα ρηχά νερά και την προστασία του από τα ανέμους λόγω της τοποθεσίας της είναι ιδανική για οικογένειες και παιδιά. Μπορείτε να επιλέξετε, εάν θα παραμείνετε στο πλοίο για να χαλαρώσετε, να κολυμπήσετε πλησίον του και να γευματίσετε ή να αποβιβαστείτε και να κολυμπήσετε στην παραλία Μαράθι, επιστρέφοντας αργότερα στο πλοίο για το γεύμα σας.  

Το Σελφ σέρβις-Μπαρ του πλοίου είναι ανοικτό σε όλη τη διάρκεια της κρουαζιέρας, για να μπορείτε να απολαύσετε ένα νόστιμο γεύμα, αποτελούμενο από κυρίως πιάτο (και για χορτοφάγους), ατομική σαλάτα και εμφιαλωμένο νερό.

Αναχωρώντας το πλοίο από το Μαράθι (13.00), διέρχεται πλησίον της απόκρυμνης περιοχής Περβολίτσα, όπου θα σας δοθεί η ευκαιρία να καμαρώσετε τα αγριοκάτσικα, που με θαυμαστή ισορροπία τρέχουν ακροβατώντας στα βράχια. 

Συνεχίζοντας το ταξίδι στην νοτιοανατολική πλευρά του κόλπου, θα προσεγγίσουμε το ακρωτήρι Δρέπανο. 
Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, θα πλησιάσουμε τον πέτρινο Φάρο, στον Κάβο «Δράπανο». Ο φάρος αυτός θεωρείται πως είναι ένας από τους παλαιότερους της Κρήτης, αφού η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 1864.

Στο ακρωτήριο Δρέπανο, ανακαλύφθηκε, μόλις το 1999, το εκπληκτικό Σπήλαιο των Ελεφάντων. Ονομάστηκε έτσι από τα οστά ελεφάντων που εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του. Στα ζεστά νερά του βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια μονάχους-μονάχους. Το σπήλαιο αναγνωρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. Το βαθύ γαλάζιο χρώμα των νερών δημιουργεί ένα τοπίο αφάνταστης ομορφιάς.

Προσεγγίζοντας στη συνέχεια τις ακτές, βλέπουμε θαλάσσιες σπηλιές, στις οποίες θα πλησιάσουμε για να απολαύσουμε την θέα και να διαπιστώσουμε ακόμη μια φορά τα «θαύματα της φύσης». 

Το πλοίο θα κάνει μια ακόμα στάση κοντά στις ακτές μίας από τις υπήνεμες παραλίες της περιοχής (ανάλογα με τον καιρό) και θα αγκυροβολήσει για να κολυμπήσετε στα γαλάζια νερά της.   

Κατά την επιστροφή, θα θαυμάσουμε τα βουνά της χερσονήσου Αποκόρωνα που δεσπόζουν πάνω από τον  κόλπο και προσφέρουν θέα, που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. 
Στην κορυφή ενός από αυτά τα βουνά θα παρατηρήσετε την αρχαία πόλη Απτέρα, που ήταν μία από τις σπουδαιότερες πόλεις - κράτη της δυτικής Κρήτης κατά την αρχαιότητα.  

Στο ύψωμα Καλάμι θα δείτε το ιστορικό Τούρκικο Φρούριο Ιντζεδίν, που κτίστηκε το 1870, παίρνοντας το όνομα από τον πρωτότοκο γιο ενός Σουλτάνου. Στα κελιά του, φυλακίστηκαν ισχυρές πολιτικές φυσιογνωμίες των αρχών του 20ου αιώνα και εκεί, εκτελέστηκαν κάποιοι από τους πρώτους πολιτικούς κρατούμενους. Το φρούριο έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Γεμάτοι όμορφες εικόνες και ενθουσιασμένοι από αυτή τη συναρπαστική θαλάσσια περιπέτεια, θα επιστρέψουμε στο λιμάνι της Σούδας περίπου στις 15.45.